Parnasszus kortárs apostolai IV. évad – Kalász Márton és Iancu Laura

Parnasszus kortárs apostolai IV. évad – Kalász Márton és Iancu Laura

A Parnasszus kortárs apostolai irodalmi est sorozat idei második székesfehérvári állomásán (2016.04.08. 18.00-tól) Kalász Márton költő, író és Iancu Laura költő, néprajzkutató lesznek a vendégek a Ciszterci Szent István Gimnáziumban.

Kalász Márton regénye, a Téli bárány, melyben a delelőn elszámol magának addigi életével, s népe közelmúltjával, kulcs lehet költészetének titkaihoz. Hiszen az ő észjárása követi nyomon a történelmet, a háborút, a ki- és betelepítést, önéletrajzi elemekkel fedi föl hajdani mivoltát, bőséges, versekbe tartó motívummal szolgál, s a szereplők az ő emlékében támadnak föl. S úgy lehet a magyar próza remeke ez a különös regény, hogy amit itt magyarul mond, az valójában német közegben, német nyelven történt meg. S a krónikás fölmérheti, mi volt az ára annak, hogy magyar költő lett belőle. Számára a nyelv sokkal több, mint érintkezési eszköz, mint nyelvtudás, s mint ahogy mondja, „mihelyt rászorult egy gondolatra”, mert a saját irodalmának a nyelve, s csak akkor egyenrangú az anyanyelvvel, ha már hazanyelvvé, ha az ösztönök hazájává is válik.

Míg a hazára egyetlen vers is válaszolhat, a nyelvre együtt az egész költészet felel. A Hazám című szerint: „Csak itt szerzek érvényt magamnak! / Ösztöneimben is hazám vagy. . . bennem te teljesen szabad vagy!… Így élünk, itt: egy világ cserjéi; / egymásba zúzódunk, egymást kiáltjuk – / nem tudnál suhogni, én se remélni / más időben vagy másutt.” Így érezhetett a legtöbb kitelepített németajkú, vagy, akit csak a házából mozdítottak el, mert nem tud nyugodtan meghalni az, akit nem onnan visznek a temetőbe, ahol megszületett.

Iancu Lauránál nem kell mindig mindenre választ keresni, néha elég jól megfogalmazni a bennünk feszülő kérdéseket. Az Igazság megtalálása, amely minden ember végső célja, s minden művészet legfőbb motiváló eszköze, kizárólag jó kérdések sorozatán keresztül sikerülhet.

Iancu Laura költészete – és prózája is – e jól megfogalmazott kérdések egymásutániságából épül egésszé. Ahogy azt a katolikus dogmatika megfogalmazza: vannak a hitünknek olyan szent titkai (mysterium fidei), amelyekre nincsenek válaszaink, csak jó kérdéseink.

Iancu Laurával és Kalász Mártonnal beszélget Takács Tamás irodalmár.

A belépés díjmentes, adományokat a sorozat folytatása érdekében fogadunk.

Időpont: 2016. április 08. 18.00

Helyszín: 8000, Székesfehérvár, Jókai Mór u. 20. (Ciszterci Szent István Gimnázium)