Az alapítványról

Az alapítvány általános célkitűzése olyan kulturális rendezvények szervezése és támogatása főként a zene és irodalom tárgykörén belül, amely nagy hangsúlyt fektet a kortárs kiemelkedő alkotók reprezentálására és fiatal művészek bemutatkozására. Hozzájárul a magyar kultúra értékeinek megőrzéséhez és gondozásához,Európa kulturális örökségének ápolásához, kiemelten kezeli azokat az eseményeket, amellyel segítséget nyújt a rászorulóknak. Segíti a hátrányos helyzetben lévő kiemelkedő tehetségek anyagi támogatását, vállalja tudományos és művészeti előadások, koncertek, konferenciák és kiállítások szervezését, lebonyolítását, az ezekhez kapcsolódó ismertetők, prospektusok elkészítését, a közreműködők ösztöndíjjal, honoráriummal történő támogatását; könyvek, ismertetők kiadását,hangfelvétel, DVD készítését, terjesztését.

A 2012 márciusában bejegyzett alapítvány az elmúlt évek során számos rendezvény szervezésében és lebonyolításában működött közre. Legelső programján, a Nagy Japán Földrengés évfordulója alkalmából emlékhangversennyel tisztelgett az áldozatok előtt. Ezen a megemlékezésen jelen volt Ito Tetsuo, Japán akkori magyarországi nagykövete.

Az alapítvány céljának megfelelően útjára indult a székesfehérvári Ciszterci Nagyboldogasszony templomban a Musica Cisterciensis koncertsorozat, amelyen elismert magyar és külföldi művészek mellett lehetőséget kaptak fiatal tehetségek is a bemutatkozásra. 2015-ben immáron a negyedik évadot rendezzük meg.

A zenei rendezvényeken kívül más művészeteket is patronál, nagy hangsúlyt kapott a kortárs magyar irodalom ismertetése. A Velencei-tavi Galériában tartottuk „Verseny az olvasóért” irodalmi sorozat első estjét, ahol Szentmártoni János (a Magyar Írószövetség elnöke) és Oláh János (a Magyar Napló főszerkesztője) vettek részt.

2012-ben Győrfi András festő- és grafikusművész „A paradicsomok meghódítása” című kiállításának megnyitójának megszervezésében is közreműködött az alapítvány, aminek köszönhetően a tárlatot Bertalan Tivadar (képzőművész, látványtervező, író) mutatta be.

2013-ban kulturális-, művelődési központokkal, civil szervezetekkel alakítottunk ki gyümölcsöző kapcsolatot. A Fejér Megyei Művelődési Központtal, és az Alba Regia Táncegyesülettel tanórán kívüli ismeretterjesztésben működtünk együtt.

A „Gárdonyi Géza 150 Emlékév” kapcsán jeles programokat rendezett Gárdony városában a Gárdonyi Géza Könytár- és Kulturális Közponntal karöltve: A „Kedvenc Gárdonyim” irodalmi sorozatban vendégül látta Bobory Zoltán írót, a Vörösmarty Társaság elnökét,Csender Leventét, Móricz Zsigmond-, a Nemzeti Kulturális Alap alkotói ösztöndíjas íróját, Jóka Anna Kossuth- és Príma Primissima díjjal és a Magyar Érdemrend nagykeresztjével kitüntetett írónőt, Lackfi János Príma Primisszima díjjal kitüntetett író, költő, műfordítót és neves közreműködő művészeket: Dresch Mihályt (szaxofon, fúvóshangszerek), Hámori Jánost (trombita) és Kővári Pétert (billentyű).

A Gárdonyi emlékévehez kapcsolódva országos irodalmi verseny is megrendezésre került az alapítvány szervezésben.

2013 karácsonyán Cserta Balázs (szoprán szaxofon, tárogató, kecskeduda) és Kővári Péter (orgona) „Királynemből Méltóság“ című CD lemeze került kiadásra az alapítvány gondozásában, a Zirci Ciszterci Apátság támogatásával.

2014-ben második alkalommal tartottuk meg farsangi jótékonysági hangversenyünket Veszprémben, a Szent Mihály Bazilikában. Ebben az évben a Könyvhétre jelent meg Urbán Péter Paradicsommadár című novelláskötete az Alapítvány gondozásában.

A kötetről több helyen tartottunk bemutatót; Budapesten a Litea Könyvszalonban és az Országos Széchényi Könyvtárban, Gárdonyban a Nemzedékek Házában.

Az őszi időszakban a hagyománnyá nemesedett Musica Cisterciensis sorozatot folytattuk neves külföldi- és magyar előadóművészekkel; bemutatkozott a Musica Vivax Wien régizenei együttes stúdiója Bán István orgonaművész, karmester vezetésével, a szlovén Hise Kulture Celje vokálkvintett és a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság Kővári Péter karnagy irányításával.

A Parnasszus kortárs apostolai címmel új irodalmi sorozatot hívtunk életre Székesfehérváron, amellyel színesítettük az egykori koronázó város kulturális életét. A kortárs literatúra prominens személyiségeit mutattuk be kötetlen beszélgetések és könyvbemutatók keretében Takács Tamás irodalmár vezetésével. Estjeinken vendégül láttuk Lackfi Jánost és Dresch Mihályt; Csender Leventét és Ferdinandy Györgyöt; Szentmártoni Jánost, Bobory Zoltánt és a Furcsa Vendég zenekart.

Idén tervezzük több szépirodalmi kiadvány megjelentetését (Bősze Balázs és Faludi Ádám kötetét), komoly zenei CD-k kiadását, folytatjuk a Musica Cisterciensis- és a Parnasszus kortárs apostolai sorozatokat.

Aegis Kultúráért és Művészetért Közhasznú Alapítvány

Adószám: 18285013-1-07