A „Parnasszus kortárs apostolai” – Lackfi János & Dresch Mihály

» Posted in Eddigi Rendezvények, Hírek, irodalom, Programok, rendezvényeink | 0 comments

A „Parnasszus kortárs apostolai” – Lackfi János & Dresch Mihály

Irodalmi estsorozatunk első rendezvényét Lackfi Jánossal és Dresch Mihállyal 2014. október 3-án 17.00 órától rendezzük Székesfehérváron, a Szent István Művelődési Házban.

Az Aegis Kultúráért és Művészetért  Alapítvány hagyományteremtő programja a „Parnasszus kortárs apostolai” című sorozat.

Az alapítvány középtávú célja a kortárs irodalom kiemelkedő alkotóinak bemutatása, megismertetése. A sokrétű mai literatúra népszerűsítése az ifjúság számára, és ezen keresztül a kulturális élet fellendítése.

Lackfi János író, költő, műfordító színes és közvetlen egyénisége garancia arra, hogy ezen az esten a könnyed szórakozás, és a komoly gondoltatok egyszerre lesznek jelen. Beszélgetünk életéről, irodalmi felfogásáról, gyermek-, és felnőtteknek szóló könyveiről is. Az est végén a szerző dedikálja műveit. Zenéjével, és személyiségével Dresch Mihály kápráztat minket.

Az est házigazdája és moderátora: Takács Tamás irodalmár.

Az estre a belépés ingyenes, az alapítványt támogatójegyek vásárlásával segíthetik.

Helyszín: Székesfehérvár, Szent István Művelődési Ház, Szent László terem.

Időpont: 2014. október 3. 17.00.

Google térkép: ITT.

Lackfi_Dresch

A résztvevőkről:

Lackfi János (születési neve: Oláh János) József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító, tanár, Nyugat-kutató, fotós, a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alakja.

Szülei Mezey Katalin és Oláh János. Publikálása kezdetekor vette fel a Lackfi nevet, hogy apjával össze ne tévesszék.

1985–1989 között a Táncsics Mihály Gimnázium diákja, első publikációja ebben az időszakban, 1987-ben jelent meg. Az ELTE BTK magyar–francia szakán szerzett diplomát 1996-ban, majd az ELTE-n a Magyar Irodalomtörténet tanszéken doktorált. 1994-ben már a JPTE Francia Tanszékén tartott kurzust a belga irodalomról. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Francia Tanszékének adjunktusa (1996-tól), a Kreatív Írás program egyik vezető oktatója Vörös István mellett.

Öt gyermek édesapja: Simon (1992.), Margit (1995.), Dorottya (1997.), Johanna (1999.) és Ágnes (2002.).

Számtalan díja és elismerése közül kiemelkedik a Prima Primissima díj, a József Attila-díj, és a Móricz Zsigmond-ösztöndíj.

Legutóbbi kötetei: A világ legrövidebb meséi, Paradicsomleves betűtésztával – Etetős versek a menzáról Megyeri Annamária tálalásában, Három a magyar igazság, Milyenek még a magyarok?

Dresch Mihály Liszt Ferenc-díjas zeneművész, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze. A mai magyar dzsessz kiemelkedő alakja, kiváló szaxofonos, aki a magyar népzene és a jazz ötvözésén alapuló saját zenei világot alakított ki. Dresch Mihály számos rangos fesztiválra és jazzklubba kapott meghívást. Pályafutása során neves külföldi előadókkal lépett színpadra. Bár teljesen egyedi zenei világot alakított ki, a mainstream jazztől sosem távolodott el teljesen, albumain rendre szerepel egy-egy örökzöld kompozíció is. Első lemeze az 1985-ös Sóhajkeserű volt a Dresch Quartettel, amely azóta változó felállásban működik. Számos díjban, és elismerésben részesült. Fellépett többek között Szakcsi Lakatos Bélával és a Csík zenekarral is.