Parnasszus kortárs apostolai IV. évad – Falusi Márton, Végh Attila

Parnasszus kortárs apostolai IV. évad – Falusi Márton, Végh Attila

A Parnasszus kortárs apostolai irodalmi est sorozat tavaszi utolsó székesfehérvári állomásán (2016.05.20. 18.00-tól) Végh Attila író és Falusi Márton író, szerkesztő lesznek a vendégek a Ciszterci Szent István Gimnáziumban.

„húsod egy versvégtelent épít”, írja egyik versében Falusi Márton. E végtelen szakaszai: négy verseskötet és egy esszékötet. A verscímek egymás után olvasva mintha történetet mesélnének: Hazáig látni; Rádnyitva ablak, ajtó; Fagytak poklaid; Albérleti fordulónap. Esszékötete: Virágvasárnapi zsákbanfutás. Ebben írja, címében is (Mennyi filozófiát bír el a költészet?) jellemzően problémafelvető, provokatív esszéje alaptéziseként: „… a költői megismerés az egyetlen, amely igazságtevő, de nem erőszakos.”  Költői-írói programnak is beillik, már ha programot várna tőle bárki is. Pontosabb Papp Endre jellemzése: „Lázadás a költészet és az önazonosság méltóságáért!” Bíró Gergely az Oroszlánkeringő című kötetével telibe talált egy nemzedéket. Nem mondom, hogy elsőként találta el, de amit talált, az a lélekűr körül zajló diskurzus újabb támpontja lehet. Érdemes odafigyelni rá, mert kulcs a megértéshez, hogy miért szenved ma minden ötödik ember valamilyen depresszív betegségben.

Falusi Mártonnal és Végh Attilával beszélget Takács Tamás irodalmár.

A belépés díjmentes, adományokat a sorozat folytatása érdekében fogadunk.

Időpont: 2016. május 20. 18.00

Helyszín: 8000, Székesfehérvár, Jókai Mór u. 20. (Ciszterci Szent István Gimnázium)