Parnasszus kortárs apostolai III. évad – Szörényi László író, irodalomtörténész

» Posted in Eddigi Rendezvények, Hírek, irodalom, Programok, rendezvényeink | 0 comments

Parnasszus kortárs apostolai III. évad – Szörényi László író, irodalomtörténész

“A legnagyobb tudású, egyszersmind legszórakoztatóbb irodalomtörténészek egyike. Élmény vele egy légtérben tartózkodni: egyfelől az őt körüllengő kellemes pipafüst, másrészt lenyűgöző tudása, imponálóan eleven észjárása miatt, harmadrészt mert biztosak lehetünk benne, perceken belül mond egy frenetikus irodalmi anekdotát, amin majd könnyesre röhögjük magunkat. Esetleg felhívja a figyelmünket ógörögül valamire, vagy haladéktalanul megoszt velünk egy roppant fontos, megkerülhetetlen adalékot a perzsa irodalom fénykorából, ami véleménye szerint új megvilágításba helyezi a dolgokat. Mi pedig hümmögünk, nevetünk, bámulunk és elképedünk, és szégyelljük magunkat műveltségünk fehér foltjai miatt – mint tettük ezt Ménesi úti hivatali szobájában a nagyvizit készítésének nehezen feledhető órái alatt.”Keresztury Tibor

Szörényi László íróval, irodalomtörténésszel beszélget Takács Tamás irodalmár.

Időpont: 2015. november 20. 18.00

Helyszín: 8000, Székesfehérvár, Liszt Ferenc u. 1. (Szent István Művelődési Ház, Szent László terem)

Szörényi László

Felsőfokú tanulmányokat az ELTE latin-görög-iranisztika szakán folytatott, 1968-ban szerezte diplomáját.

1968-ban lett az MTA Irodalomtudományi Intézetének előbb munkatársa, 1996-tól igazgatóhelyettese, majd a következő évben igazgatója.

1973-tól a Szegedi Tudományegyetemen dolgozott: először az összehasonlító irodalomtudományi tanszéken adjunktus, majd docens. 1997-től az olasz nyelv és irodalom, ezt követően pedig az összehasonlító irodalomtudományi tanszék egyetemi tanára. 2000-ben lett tanszékvezető, a neolatin tanszékcsoport vezetője.

Kutatási területe a magyarországi humanizmus, a magyarországi és az európai újlatin költészet, a XVII-XIX. századi irodalom, a XX. századi regény, valamint az élő magyar irodalom. 1982-től az irodalomtudomány kandidátusa, 2000-től az MTA doktora (1997-ben habilitált).

Szintén 1973-tól oktatott a XX. századi magyar regényekről az Eötvös Kollégiumban, egészen 1991-ig. Az 1980-as években Szegeden az akkor még József Attila Tudományegyetem (ma Szegedi Tudományegyetem) Móra Ferenc Kollégiumában mintegy kihelyezett tanszékként a “tűrt” kategóriába tartozó magyar írók hosszú sorát látták vendégül Erdélyi Ágnes kollégium-igazgatóval.

1997-től az Irodalomtörténeti Közlemények főszerkesztője.

1980 és ’81 között Firenzében, 1986-ban a Columbia Egyetemen ösztöndíjas, majd 1990-ben a Bolognai Egyetem vendégtanáraként dolgozott.

1991-1995 között Magyarország római nagykövete, Máltára és San Marinóba is akkreditálva.

Tudományos művei között jelent meg 2002-ben a Philologica Hungarolatina. Sajtó alá rendezte többek közt Faludi Ferenc: Téli éjszakák, Stein Aurél: Ázsia halott szívében című műveit. Az 1980-as évek közepétől szépprózai írásokkal is jelentkezik.

Díjai:

  • Toldy Ferenc-díj (1990)
  • Arany Páfrány (1994)
  • József Attila-díj (1999)
  • Arany János-díj (2010)
  • Az Olasz Köztársasági Érdemrend parancsnoki fokozata (2010)
  • Széchenyi-díj (2011)

A belépés díjmentes, adományokat a sorozat folytatása érdekében fogadunk.