Jókai Anna – Gárdonyiról, hitről, alkotásról, művészetről

» Posted in Eddigi Rendezvények, Hírek, irodalom, Programok, rendezvényeink | 0 comments

Jókai Anna – Gárdonyiról, hitről, alkotásról, művészetről

jokai_anna

A Gárdonyi Emlékév keretein belül rendezett irodalmi sorozat második estjén, 2013. április 12-én Jókai Anna, Kossuth- és Príma Primissima díjjal és a Magyar Érdemrend nagykeresztjével kitüntetett írónő lesz vendégünk a Nemzedékek Házában, este 18.00-kor.

Jókai Annával Urbán Péter író és Takács Tamás irodalmár beszélget, a „Kedvenc Gárdonyim” irodalmi sorozat vendégeként. Zongorán közreműködik Kővári Péter.

Jókai Anna egy jelenség. Nem a mai értelemben vett „celeb”, hanem egy irányt adó, és mutató példakép. Hitvallása nem változott a különböző politikai rendszerek forgatagában. Véleménye szerint a Kádárista-érában nagyobb hatása volt annak, ha valaki a hitről, Istenről tett tanúságot, mint a mai szabadelvű, globális világban, amely nem a hatalom eszközeivel némítja el az értékeket, hanem azzal, hogy relativizálja azt, kimosolyogtatja, esetleg lesajnálja azok képviselőit.

Nem volt könnyű élete, mégis ember maradt. A 80 évesen is mindig derűs mosoly van az arcán, a megszenvedett hétköznapok gyümölcse. Ebben van a nagyszerűsége, ezért lett ő jelenség. A maga egyszerűségében, allűrök nélkül tud szólni minden generációhoz.

Kötődése is van Gárdonyhoz, hiszen hosszú évtizedeken át itt volt nyaralója városunkban.

A program a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ, valamint az Aegis Kultúráért és Művészetért Alapítvány együttműködésében valósul meg.

Mindenkit szeretettel várunk!

Belépő díjak: 500 Ft (felnőtt), 300 Ft (diák/nyugdíjas)