A „Parnasszus kortárs apostolai” – Jókai Anna író

» Posted in Eddigi Rendezvények, Hírek, irodalom, Programok, rendezvényeink | 0 comments

A „Parnasszus kortárs apostolai” – Jókai Anna író

A “Parnasszus kortárs apostolai” irodalmi est sorozat második állomásán Jókai Anna Kossuth- és Príma Primissima díjjal és a Magyar Érdemrend nagykeresztjével kitüntetett írónő lesz vendégünk a Szent István Mévelődési Házban 2015. április 10-én 18.00-tól.

Jókai Annával Takács Tamás irodalmár beszélget.

Jókai Anna egy jelenség. Nem a mai értelemben vett „celeb”, hanem egy irányt adó, és mutató példakép. Hitvallása nem változott a különböző politikai rendszerek forgatagában. Véleménye szerint a Kádárista-érában nagyobb hatása volt annak, ha valaki a hitről, Istenről tett tanúságot, mint a mai szabadelvű, globális világban, amely nem a hatalom eszközeivel némítja el az értékeket, hanem azzal, hogy relativizálja azt, kimosolyogtatja, esetleg lesajnálja azok képviselőit.

Nem volt könnyű élete, mégis ember maradt. A 80 évesen is mindig derűs mosoly van az arcán, a megszenvedett hétköznapok gyümölcse. Ebben van a nagyszerűsége, ezért lett ő jelenség. A maga egyszerűségében, allűrök nélkül tud szólni minden generációhoz.

Az estre a belépés ingyenes, az alapítványt támogatójegyek vásárlásával segíthetik.

A fellépőkről:

Jókai Anna író:

1968-ban született első regénye, a 4447. Az irodalmi életbe szinte berobbant, noha semmilyen irodalmi csoportosuláshoz sem tartozott. A kortárs kritika realizmusként, illetve naturalizmusként értékelte az írásaiban kíméletlen nyíltsággal megjelenített világot. Írásművészete fokozatosan fejlődött abba az irányba, amelyet maga – aztán később a szakirodalom is – „spirituális realizmusnak” nevezett el.

1970-ben József Attila-díjat kapott, ettől kezdve szinte évente jelentek meg regényei. Műveit elég hamar lefordították idegen nyelvekre (lengyelre, csehre, szlovákra, szlovénre, németre, bolgárra, ukránra, oroszra, angolra). Hivatásbeli „egyedülvalósága” ellenére 1970-től a Magyar Írószövetség tagja, 1986-tól 1989-ig alelnöke. A rendszerváltozás éveiben, a magyar irodalmi életet egyre megosztottabbá tevő időszakában, 1990-től 1992-ig a szervezet elnöke, jelenleg választmányi tagja.

1989-től az Írók Szakszervezetének tagja, 1997-től elnöke. 1992-től a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja, 2000-tól a Magyar Művészeti Akadémia tagja is. 1998-ben jelent meg az azóta huszonkét kiadást megért Ne féljetek című regénye (amelyet pszichológusok, terapeuták is felhasználnak munkájukhoz). 2012-ben jelentkezett egy új regénnyel, az Éhes élet cíművel.

  1. augusztus 20-án a Magyar Érdemrend polgári tagozatának nagykeresztjével, 2014. mácius 15-én Kossuth-nagydíjjal tüntették ki.

Takács Tamás irodalmár, moderátor:

A székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium elvégzése után a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerzett diplomát. Érdeklődési területe a régi magyarországi -, és a kortárs irodalom. Tagja a Pázmány Péter kutatócsoportnak, illetve a Magyar Napló folyóirat külsős munkatársa, emellett az Aegis Kultúráért és Művészetért Alapítvány kulturális referense.

Jókai 6-page-001